Mijn Vrijheid & Privacy

Lang geleden, nog voor de legendarische Expo ‘58 (Atomium) weet ik als kind, was er juist geteld, één telefoon voor de ganse buurt. Het zwarte ding met een hoorn, draaischijf en een rafelige bruine draad stond parmantig op wacht in de “Vivo”, een baanwinkel op de steenweg. De Vivo was het prille begin van wat nu de Aldi en Lidl zijn van deze wereld. Soms en tot ieders schrik, rinkelde het ding en diende de winkelierster zich hijgend en roepend te reppen, “er is telefoon, telefoon voor u”…

De 1ste draagbare telefoon “Dyna TAC” werd gelanceerd in 1983, woog meer dan 1 kilo met de afmetingen van een baksteen. Eerder op 3 april 1973, slaagde Martin Cooper erin om met een mobiel apparaat contact te maken met zijn vriend Joel Engel, zij het niet verder dan de aanpalende kamer.

Vandaag zijn er ondertussen meer dan 5 miljard actieve mobiele telefoons en maken er naar schatting 66% van de wereldbevolking dagelijks gebruik van.

Het mobieltje is een gevaarlijke verslaving geworden. Met ons allen zijn wij gevangenen van de media, nooit meer echt vrij, zonder privacy, gekluisterd aan dit verdomde kleinood. Een vergiftigd geschenk dat ons overal volgt en elk gesprek kan delen en misbruiken. Een forum voor gezwets, kletspraat en fake news die iedereen, rijk of arm, intelligent of stakkers zo maar kan delen en zijn eigen waarheid aan de wereld orakelen. Maar zonder twijfel is de “smartphone” in een juiste context een fantastische uitvinding met ongekende mogelijkheden en steeds maar nieuwe tools om de mensheid tot dienst te zijn.

Die ene telefoon in de Vivo is romantiek uit vervlogen tijden, maar laten we vandaag de slinger niet doorslaan en met ons allen terugkeren naar een wereld van “minder smartphones“. Aangename, deugddoende en liefdevolle gesprekken, dat wensen we u toe in het nieuwe jaar. En voor nu, leg dat ding even aan de kant.

PRETTIGE KERSTDAGEN en GELUKKIG NIEUWJAAR!

MOGE AL HET GOEDE UW DEEL ZIJN EN AL HET SLECHTE U ONTGAAN

Het P&L team:
Dieter, Christa, Deborah, Christa, Ignace en Dominique
Auteur: Palmer

Klik hier om ons kerstkaartje digitaal te bekijken.

Shopping Basket